Soft skills výborný. U hard skills mám trochu pochybnosti.

„Soft skills výborný. Kdo by v tomhle věku dokázal tak skvěle odpovídat na kameru? U hard skills mám trochu pochybnosti, vzhledem k tomu, že rozhodnutí je pokračovat dál žít v bublině svobodné školy i jako zaměstnanec. Každopádně, přeju hodně dalších úspěchů. Potřebujeme vidět víc úspěšných příkladů, že svobodné vzdělávání funguje!“

 

 

Příspěvek pod tímto videem na YouTube mě inspiroval k sepsání reakce, kterou jsem se nakonec rozhodla sdílet také tady na blogu Aliance. Proč? Jedná se o častý úhel pohledu na svobodu a sebeřízení ve vzdělávání. Díky autorovi za příležitost.

 

Děkuji za Váš komentář a za čas, který jste věnoval sledování našeho rozhovoru. Rozumím Vašim myšlenkám a obavám o „hard skills“. Při pohledu na sebeřízení ve vzdělávání je pro mě důležité vnímat, že se nesnažíme porovnávat svobodné vzdělávání s konvenčním vzdělávacím systémem na základě dosažených dovedností nebo znalostí. Místo toho se zaměřuji na to, jakým způsobem se děti a mladí lidé učí, jak se cítí během učení, jaké mají vztahy se sebou samými, ke světu a s ostatními.

Věřím, že ti lidé, kteří mají příležitost vyjádřit se v prostředí bez tlaku, hodnocení a srovnávání, získávají schopnost mluvit o sobě s otevřeností a autenticitou, jakou jsme mohli vidět u Valerie. Toto však není omezeno jen na ty, kteří vyrůstají v respektujícím prostředí a vzdělávají se sebeřízeně. Možnost sebeřízení se projevuje, jak to vidím já, v prožívání jedince, v jeho osobním vztahu se světem a s lidmi, včetně vztahu k sobě samému.

Sára Kvasničková je jedním z dalších lidí, se kterými jsme natočili rozhovor. Vyrůstala jiným způsobem a prošla „konvenčním školstvím“ od základní školy po gymnázium. Uslyšíte také otevřenost, autentické sdílení o prožívání a zkušenostech.

 

 

Sára a Valerie zde nejsou jako důkazy o úspěšnosti nebo neúspěšnosti jakéhokoli vzdělávacího systému. Jsou zde jako svědkové svých vlastních zkušeností a potřeb. Když Sára mluví o své zkušenosti, není to proto, aby kritizovala systém nebo systémy srovnávala, hodnotila, ale aby sdílela o své osobní cestě.

Na závěr bych chtěla říct, že respektuji Vaše názory a děkuji Vám za sdílení Vašich myšlenek. Věřím, že můžeme společně vytvářet prostředí, kde každý jedinec může růst a rozvíjet se podle svých vlastních potřeb a schopností. Míša

5 1 hlasujte
Hodnocení článku
Přihlaste se k odběru
Oznámení
guest
0 Komentáře
Inline zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
0
Těšíme se na vaše názory! Můžete komentovat...x